
23-27/6/2022
7-10μμ
Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης , Πρέβεζα
Artifactory
Arts for Social Inclusion
ARTS FOR SOCIAL INCLUSION, EQUALITY & DIVERSITY
Η Artifactory υλοποιεί το έργο Erasmus+ KA2 – Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, KA227 – Partnerships for Creativity « Τέχνες για την Κοινωνική Ένταξη, την Ισότητα και την Διαφορετικότητα» (ARTS FOR SOCIAL INCLUSION, EQUALITY & DIVERSITY) 2020-1-PL01-KA227-YOU-095179. Η Διάρκεια του έργου είναι 01/05/2021 ως 30/04/2023 και οι Εταίροι :
• Stowarzyszenie Aktywna Integracja Rurzyca – Πολωνία (επικεφαλής)
• Incirliova Genclik Kultur Sanat ve Gelisim Dernegi – Τουρκία
• GENISTA RESEARCH FOUNDATION -Μάλτα
• Teach Solais -Ιρλανδία
• ARTIFACTORY –Ελλάδα
Η Artifactory συνεργάζεται με το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας στην υλοποίηση του έργου. Στο πλαίσιο της πρώτης κινητικότητας νέων και youth workers που θα γίνει από τις 26 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου θα έρθουν στην Πρέβεζα από την Πολωνία, Τουρκία, Μάλτα και Ιρλανδία 16 νέοι και youth workers.
Στις 23 Ιουνίου 2022 οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας θα παρουσιάσουν στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης την έκθεση “Homebook” Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Στην έκθεση οι μαθητές-ριες παρουσιάζουν μια σειρά σημειωματάριων – ημερολογίων τα οποία οι ίδιοι-ες φιλοτέχνησαν με ζωγραφιές, φωτογραφίες, κολάζ και σκέψεις τους πάνω στην ιδέα του σπιτιού και στο πλαίσιο του εργαστηρίου Postcards from home.
Τι είναι το σπίτι για μένα; Το δημιουργικό εργαστήριο Postcards from Home ανήκει σε μια σειρά αντιστοίχων δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν εικόνες που για αυτούς ορίζουν /συμβολίζουν το σπίτι. Που βρίσκεται άραγε το σπίτι; Τι είναι το σπίτι για σένα; Ένας χώρος, μια αίσθηση, μια ανάμνηση, ο ήχος μιας φωνής, ένα αντικείμενο, μια φωτογραφία που κουβαλάς μαζί, μια χειρονομία, ή κάτι άλλο?.
POSTCARDS FROM HOME
To “Postcards from home” είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 και έκτοτε αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις: ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργίας, ανοιχτής προς όλους, όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα για την φωτογραφία με βάση την μη-τυπική εκπαίδευση. 327 καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα ενώ 157 από αυτούς έχουν αφηγηθεί ιστορίες του σπιτιού με εικόνες και κείμενα στην πλατφόρμα του instagram.
Στο πλαίσιο του “Postcards from home” διοργανώνονται δράσεις και εργαστήρια φωτογραφίας με αντικείμενο την διερεύνηση της έννοιας του σπιτιού.

ARTS FOR SOCIAL INCLUSION, EQUALITY & DIVERSITY
Ζούμε τη μεγαλύτερη εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας στην ιστορία. Οι εκθέσεις δημογραφίας και ανισότητας της ΕΕ δείχνουν ότι «ο πληθυσμός με ξένο υπόβαθρο θα συνεχίσει να αυξάνεται» στην ΕΕ και ότι οι μετανάστες τείνουν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας. Η μετανάστευση αναγνωρίζεται ως βασικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου μας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα λιγότερο κατανοητά φαινόμενα, που οδηγεί σε αύξηση των κρίσιμων πολιτικών και πολιτικών προκλήσεων σε θέματα όπως η ασφαλής μετανάστευση, η διαχείριση των συνόρων, ο εκτοπισμός και η ένταξη. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις τέχνες για να εκφράσουν/επικοινωνήσουν εδώ και αιώνες. Διαμορφώνουν τον πολιτισμό, την εθνικότητα και την ταυτότητά τους. Οι τέχνες υπήρξαν σημαντικός καταλύτης για την αλλαγή στην κοινωνία σε όλο τον κόσμο και είναι μια μέθοδος γνωστή για τα πολύ καλά αποτελέσματα/ανατροφοδότηση που παρέχει διεγείροντας τον αυτοστοχασμό, την ανάπτυξη του εαυτού και επίσης ξεπερνώντας την ξενοφοβία, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.
Το ARTS FOR SOCIAL Inclusion, EQUALITY & DIVERSITY χρησιμοποιεί την ψηφιακή αφήγηση, την ψηφιακή φωτογραφία – μέσα, την μουσική και το θεάτρο. τους τέσσερις δημιουργικούς κλάδους που προτείνει το έργο ως ισχυρά εργαλεία στην πρακτική των νέων.
Πληροφορίες: ARTIFACTORY
Photini Papahatzi photini@artifactory.eu