You are currently viewing 3D printing & laser cutting Workshop

3D printing & laser cutting Workshop

Εργαστήριο 3D printing και laser cutting

Φέρε ένα παλιό σου μπλουζάκι και δες το να αλλάζει με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

Πέμπτη, 25 Μαΐου

17.00-19.00

 Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 160 και Πέτρου Ράλλη

Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS σε συνεργασία με το Εργαστήριο «ΠΟΙΩ» του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή του Κέντρου Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) διοργανώνουν ένα Εργαστήριο 3D printing και laser cutting. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Refugee Week Greece 2023.

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Εργαστήριο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 25 Μαΐου και ώρες 17.00-19.00, θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τα σύγχρονα μηχανήματα 3D printing και laser cutting του Εργαστηρίου ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων, να μεταφράσουν παραδοσιακές τεχνικές και να δημιουργήσουν αντικείμενα από φαινομενικά “άχρηστα” πλέον υφάσματα, δίνοντάς τους νέα αξία και νέο κύκλο χρήσης.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες/ουσες  σε επαφή με την τεχνολογία μέσα από μια δημιουργική διαδικασία. Προτείνεται να φέρουν ένα παλιό τους μπλουζάκι ή ένα κομμάτι ύφασμα ώστε να το δουν να παίρνει άλλη μορφή με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Γιατί δεν πετάμε τίποτα!

Η βασική θεματική του workshop είναι η υφαντική τέχνη (textile art), μια διαπολιτισμική ενασχόληση που παραδοσιακά ενώνει τους ανθρώπους με τον χρόνο και μεταξύ τους, σαν κοινότητα αλλά και σαν αφήγημα. Η προσέγγιση στη θεματική του workshop θα γίνει μέσα από τα φίλτρα της τεχνολογίας και της κυκλικής οικονομίας, στοχεύοντας στη δημιουργική επανάχρηση ρούχων και υφασμάτων.

Ολοκληρώνοντας  το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες/ουσες  θα πάρουν μαζί τους το 3D  αντικείμενο που θα σχεδιάσουν ή θα επεξεργαστούν.   

Το workshop είναι δωρεάν, πλήρως προσβάσιμο και απευθύνεται σε όλα τα φύλα και σε όλες τις ηλικίες.

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ Refugee Week

Η εκδήλωση Refugee Week θα πραγματοποιηθεί φέτος για δεύτερη φορά στη χώρα μας στις 19 -25 Ιουνίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.  Πρόκειται για ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, μέρος ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος, το οποίο αναδεικνύει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα των τεχνών της διασποράς και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Λίγα λόγια για το ΚΕΜ

Το ΚΕΜ λειτουργεί ως τοπικό σημείο αναφοράς για  την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και ενημέρωση για κοινωνικά δικαιώματα) σε μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την κοινωνική τους ένταξη. Επίσης, πραγματοποιούνται δράσεις κοινωνικής ένταξης, όπως η εκμάθηση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας, επαγγελματική συμβουλευτική και μαθήματα πληροφορικής για ενήλικες, καθώς και διαπολιτισμικές δράσεις για παιδιά/εφήβους.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα HELIOS

Το ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS που υλοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους εταίρους του με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στοχεύει στην προώθηση και στήριξη της ένταξης των δικαιούχων διεθνούς και προσωρινής προστασίας στην ελληνική κοινωνία. Οι δράσεις και οι πυλώνες του προγράμματος εστιάζουν σε μαθήματα ένταξης, στήριξη της στέγασης και της απασχόλησης των ωφελούμενων, παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξής τους και  ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR)

Το ACCMR είναι ο πρώτος κόμβος συντονισμού στην Ελλάδα που φέρνει κοντά τον Δήμο Αθηναίων με την κοινωνία πολιτών, διεθνείς οργανισμούς και την κεντρική διοίκηση με στόχο τη διαμόρφωση καινοτόμων εργαλείων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την κοινωνική ένταξη και συνοχή σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τον Απρίλιο του 2020, η λειτουργία του ACCMR υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βάση τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.

Τοποθεσία: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 160 και Πέτρου Ράλλη, 11854. (Το Εργαστήριο ΠΟΙΩ βρίσκεται στο ισόγειο).

Μέγιστος αριθμός συμμετοχής: 20 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Το ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS υλοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους εταίρους του με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι δράσεις του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – ΕΣΠΑ 2014-2020.