ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΡΣΙ ΓΛΩΣΣΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

We Need Books, υβοίας 7, Κυψέλη 113 62, Αθήνα

22 Ιουνίου, 20.00 μμ

Μια δράση του Κέντρου για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ στο πλαίσιο του REFUGEE WEEK GREECE

Το Κέντρο #Διοτίμα σας προσκαλεί την Πέμπτη 22/06, 8 μμ, στο We Need Books (Ευβοίας 7, Κυψέλη-Αθήνα), για να διαβάσουμε, να ακούσουμε και να συζητήσουμε τα κείμενα του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής για φαρσόφωνες και ουκρανόφωνες γυναίκες, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Refugee Week Greece, που έχει ως θεματική φέτος την έννοια «Συμπόνια».

Στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής «Δεν μπορώ να μη σε κοιτώ – Δεν γίνεται να μην σε βλέπω» γυναίκες από το Ιράν, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία θα συναντηθούν σε ένα γεμάτο διήμερο για να γράψουν για τις αισθήσεις, τα αισθήματα, τις σκέψεις, τα όνειρα, τις επιθυμίες τους. Μέσα από τη γραφή θα προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε την έννοια της συμπόνιας, όπως αυτή αναδύεται από την εμπειρία του εκτοπισμού και της προσφυγιάς. Θα ανακαλύψουμε τη γραμματική και το συντακτικό τους. Όλες μαζί θα επιχειρήσουμε να συν-δημιουργήσουμε τα δικά μας τοπία φροντίδας. Έναν ανοιχτό καμβά για να απλώσουμε τις λέξεις μας και να συνθέσουμε τη μεγάλη εικόνα: Η συναίσθηση του πόνου των άλλων δεν είναι παρά η ανακάλυψη της συγγένειας των ανθρώπων και η αρχή της συν-κίνησης και της αλληλεγγύης.

Οι γυναίκες γράφουν για τις ίδιες και τις άλλες γυναίκες που βιώνουν ή έχουν βιώσει στο παρελθόν έμφυλη βία, διώξεις, πόλεμο, εκτοπισμό, λόγω του φύλου τους ή/και της φυλής τους. Γράφουν, και γράφοντας αφήνουν τη μνήμη του παρελθόντος και το μέλλον να μιλήσει για εκείνες, τις ζωές τους και τις ζωές των άλλων: τον πόνο, την απώλεια, αλλά και την επιβίωση, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη επιθυμία της συνάντησης ανεξάρτητα από τα κάθε λογής σύνορα. Γράφουν αναδημιουργώντας τον κόσμο.

Η διαδικασία του εργαστηρίου και τα κείμενα που θα γραφτούν, θα παρουσιαστούν και διαβαστούν και στα ελληνικά στον φιλόξενο χώρο We Need Books – πολύγλωσση βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο στην Κυψέλη, σε μια προσπάθεια να ακουστεί η φωνή και οι λέξεις των γυναικών, και να μετέχουμε στο ταξίδι ενδυνάμωσης τους και στην προσπάθεια τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δύναμη και χαρά.