Κάθε χρόνο θα γιορτάζουμε την έναρξη του Φεστιβάλ Refugee Week Greece, σε μια άλλη πόλη στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται προκειμένου να αναδειχθεί και να γιορταστεί όλο το έργο που παραδίδεται σε τοπικό επίπεδο για την ένταξη, τον πολιτιστικό εορτασμό και τη συνοχή της κοινότητας.


Ο Δήμος Ιωαννιτών υποδέχεται το 2ο φεστιβάλ Refugee Week  – τη μεγάλη γιορτή διαφορετικότητας και πολυπολιτισμικότητας

«Να αντιστρέψουμε το επιχείρημα του Ζαν Πωλ Σαρτρ που έλεγε “η κόλασή μας είναι οι άλλοι” και να πούμε ότι ο άλλος, ο ξένος, ο διαφορετικός, είναι συναγωνιστής μας στην κοινή μας αγωνία να μπορέσουμε να κάνουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.» Μωυσής Ελισάφ 

Ο Δήμος Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Refugee Week Greece και την υποστήριξη πολλών φορέων και οργανισμών, φέτος διοργανώνουν στα Γιάννενα την εναρκτήρια εκδήλωση  του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία του οργανισμού We are Community, της Athens Comics Library σε συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Counterpoints Arts και την υποστήριξη του οργανισμού Comic Relief Across Borders programme, πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. 

Το φεστιβάλ Refugee Week Greece είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, μέρος ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος και αναδεικνύει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Το Refugee Week είναι μια πλατφόρμα συμμετοχής και έκφρασης όπου ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση ή δραστηριότητα. Ήδη σημαντικοί οργανισμοί από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην προσπάθεια διαμοιράζοντας το μήνυμα για κοινωνική αλληλεγγύη, συμπερίληψη και κοινωνική ισότητα. Είναι ένα ανοιχτό και πλήρως προσβάσιμο φεστιβάλ με βάση τις κοινότητες. 

Με φετινή θεματική την έννοια της Συμπόνιας στην Πράξη (compassion in action), το Refugee Week φιλοξενεί δράσεις ανοιχτές στο κοινό, εντάσσοντας στον πυρήνα του τις κοινότητες.  Η εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί αυτή τη χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέπτυξε την εξωστρέφεια της ανέκαθεν πολυπολιτισμικής πόλης των Ιωαννίνων και φρόντισε για την ανάπτυξη μίας συμπεριληπτικής πολιτικής για όλες τις κοινότητές που διαμένουν σε αυτήν.

Την εκδήλωση υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη στο οποίο ο Μωυσής Ελισάφ εξέφρασε έμπρακτα τη στήριξή του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε Δήμαρχος, εμπνέοντας  όλα τα μέλη του Δικτύου με το όραμά του για συμπεριληπτικές και φιλόξενες πόλεις.  Το Δίκτυο Πόλεων, το οποίο λειτουργεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βάση τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, αποτελείται από 18 Δήμους και έχει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δήμων της Ελλάδας αλλά και της κεντρικής διοίκησης για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων.

Η γιορτή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στο Πάρκο Λιθαρίτσια, από τις 17:30 έως τις 22:00 και θα ακολουθήσει μία σειρά εκδηλώσεων και δρώμενων στην πόλη για όλη την εβδομάδα με την υποστήριξη και συμμετοχή φορέων και οργανισμών μεταξύ των οποίων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Προσφυγες, o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και πληθώρα τοπικών οργανισμών και ομάδων.Plásmata II: Ioannina

Τα Plásmata ΙΙ: Ioannina δεν είναι μία ακόμη έκθεση ψηφιακής τέχνης, αλλά μια συνολική εμπειρία η οποία «μιλά» για το ψηφιακό μέσα από εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις και οργανικές τοποθετήσεις εικαστικών έργων που δίνουν έμφαση στο σώμα, τη διάδραση και την εμβύθιση. Στα Γιάννενα ακολουθούμε νέες διαδρομές και συμβιώσεις στο όριο της πόλης και της λίμνης Παμβώτιδας. Θέτουμε υπερτοπικά ζητήματα μέσα από την τοπική έκφραση, μαθαίνουμε από τα οικοσυστήματα, μεταμορφωνόμαστε και μεταμορφώνουμε, βρίσκουμε χρόνο να δούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας αμφισβητώντας τα όρια φύσης, τεχνολογίας και πολιτισμού.

Τα Plásmata ΙΙ: Ioannina μάς καλούν να περιπλανηθούμε σε 29 διαφορετικούς σταθμούς στην πόλη. Μας προσκαλούν να περπατήσουμε σε μια διαδρομή κατά μήκος της μεθορίου του Κάστρου και της λίμνης, όπου κυριαρχούν τα 19 έργα της έκθεσης, αλλά και οι ιστορίες που χαρακτηρίζουν 10 ξεχωριστά, κάποιες φορές μυστικά, τοπόσημα των Ιωαννίνων. Τα 29 σημεία της διαδρομής βρίσκονται σε αδιαχώριστη συνάφεια με το περιβάλλον της πόλης, και είναι η αφορμή για να ανακαλύψουμε ορισμένες ορατές ή απόκρυφες λεπτομέρειες, προϋπάρχοντα στοιχεία, σχισμές, αστικές μυθοπλασίες και μη ανθρώπινους οργανισμούς που συνδιαλέγονται με τα έργα, τα Γιάννενα και, προπάντων, με εμάς τους ίδιους και το μέλλον μας.

21 Ιουνίου 2023

Ξεναγήσεις

Ομάδα 1: 20:00 – 21:30

Ομάδα 2: 20:15 – 21:45

Κρατήσεις θέσεων: refugeeweekgreece@gmail.com | +30 698 30 50 292


Για περισσότερες πληροφορίες:

Ντίνα Nτζιώρα  – Refugee Week Greece | refugeeweekgreece@gmail.com |698 30 50 292

Γραφείο Τύπου Δήμου Ιωαννιτών |  pressioanniton@gmail.com