Κουκλοπαίζουμε: Έκφραση και επούλωση

22 Ioυνίου 2023

18:30 – 19:30

Διαδικτυακά μέσω Zoom

Εγγραφές στη φόρμα https://forms.gle/cTr4jueR6KVZZVpu7

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom (θα λάβετε e-mail επιβεβαίωσης με τον σύνδεσμο σύνδεσης). Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν μια εφημερίδα με 4 φύλλα και μια λεπτή χαρτοταινία (πλάτος 2 cm) ή εναλλακτικά σελοτεϊπ και ψαλίδι (συνιστούμε την χαρτοταινία).

Η εκδήλωσή μας αφορά ένα εργαστήριο κατασκευής κι εμψύχωσης θεατρικής κούκλας. Πριν την έναρξη του εργαστηρίου θα παρουσιάσουμε την ομάδα μας και θα γνωριστούμε με τους συμμετέχοντες και τους φορείς που εκπροσωπούν. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να κατασκευάζουν μια κούκλα από απλά υλικά, μαθαίνοντας για τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υλικών (upcycling). Έπειτα θα διδαχθούν τις βασικές αρχές εμψύχωσης κούκλας και θα μάθουν να της δίνουν κίνηση, συναισθήματα και λόγο. Στο στάδιο αυτό μαθαίνουν την σημασία απόδοσης βλέμματος στην κούκλα και την ξεχωριστή κίνηση του κεφαλιού, του κορμού, των χεριών και των ποδιών της κούκλας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα και φορείς που δουλεύουν με πρόσφυγες και ασχολούνται με το κομμάτι της διαχείρισης και επούλωσης τραυμάτων των προσφύγων. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση, η επικοινωνία και η δικτύωση με φορείς από όλο τον κόσμο με αφορμή την κούκλα για να δείξουμε την θεραπευτική χρήση και τα οφέλη της κούκλας στον ψυχισμό του ατόμου.

Μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει αποδειχθεί ότι η θεατρική κούκλα μπορεί να αξιοποιηθεί ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο. Στο «Ψυχοθεραπευτικό Κουκλοθέατρο» συνυπάρχει η κούκλα, ένα αντικείμενο με έντονα στοιχεία συμβολισμού, το θέατρο που αποτελεί πανανθρώπινη ανάγκη δημιουργικής έκφρασης, επικοινωνίας και απάντησης ερωτημάτων και συγκρούσεων μέσα από την αναπαράσταση και την κάθαρση και η θεραπεία ως ανάγκη του ανθρώπου να αλλάξει ή να εξελίξει πλευρές της ύπαρξής του. Μέσα από το εργαστήριό μας οι συμμετέχοντες θα βιώσουν ότι μέσω της κατασκευής κούκλας αναπτύσσονται όχι μόνο χειρωνακτικές δεξιότητες, αλλά και η φαντασία και η δημιουργικότητα του ατόμου. Το άτομο προβάλει εσωτερικές σκέψεις και συναισθήματα στην κούκλα, καθώς αισθάνεται προστατευμένο από αυτήν μιας και δεν το εκθέτει σε μια απειλούμενη κατάσταση. Έτσι δουλεύοντας στο στάδιο εμψύχωσης της κούκλας, μπορεί το άτομο να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του, να τα αναγνωρίσει και να τα ρυθμίσει.

Η κούκλα δημιουργεί μια σωματική και ψυχολογική ασφάλεια στο άτομο και το βοηθά να εξωτερικεύσει μια εσωτερική σύγκρουση ή τραυματική εμπειρία μέσα από συμβολικές πράξεις, διευκολύνοντας την αυθόρμητη συναισθηματική του έκφραση. Μέσα από την αποπροσωποποίηση το άτομο δοκιμάζει να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που συνήθιζε μέχρι τώρα και αυτή η επανορθωτική εμπειρία αφομοιώνεται ως βίωμα μέσα από την επαφή με την κούκλα. Επιπροσθέτως μέσα από την κατασκευή και το παιχνίδι με την κούκλα καλλιεργείται το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, καθώς το άτομο λαμβάνει αποφάσεις και ενδυναμώνεται συναισθηματικά. Η σχέση με την κούκλα μπορεί να αντικατοπτρίσει ακόμα και την σχέση κάποιου με τον εαυτό του και να συμβάλλει στην συμφιλίωση με μη αποδεκτά μέρη του εαυτού.

Τέλος το ομαδικό παιχνίδι με τις κούκλες μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση και την αποδοχή του άλλου ατόμου και να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση και την συμπόνοια για προβλήματα και τραυματικές εμπειρίες που έχει βιώσει κάποιος.

Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»

Κουκλοπαίζουμε