You are currently viewing Σκυταλοδρομία Λέξεων

Σκυταλοδρομία Λέξεων

Παρουσίαση συλλογικού διηγήματος & Παιχνίδι με τις λέξεις

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, 19:00 – 21:00

Μύρτιλο cafe – πολυχώρος Λόγου/Τέχνης 

Τριφυλίας & Λάμψα |Αμπελόκηποι, Αθήνα

Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Refugee Week, η ομάδα εθελοντών «Γέφυρες», το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ) θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της δράσης «Σκυταλοδρομία λέξεων», ενός συγγραφικού ταξιδιού τριών μηνών με τελικό προορισμό ένα συλλογικό διήγημα – περιπέτεια με τίτλο «Για όλα φταίει ο Δουμάς». Μαζί με τη συγγραφική ομάδα θα είναι η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη, η οποία πήρε τελευταία τη σκυτάλη και έγραψε τον επίλογο της ιστορίας.
Για τις γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα δημιουργικής γραφής, που συντόνισε η Ηλιάδα Διαμαντώνη, εθελόντρια εκπαιδεύτρια σε μετανάστες και πρόσφυγες στις «Γέφυρες», τα ελληνικά δεν είναι η μητρική τους γλώσσα. Προέρχονται από διαφορετικές χώρες και ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Η αγάπη τους για τη λογοτεχνία και η διάθεσή τους να ανακαλύψουν την ελληνική γλώσσα και μαζί τη νέα τους πατρίδα, τις ένωσε σε αυτό το ταξίδι. Μοιράστηκαν ιστορίες προσωπικές και φανταστικές, διαμόρφωσαν αφηγηματικούς χαρακτήρες και πλοκή και ανέπτυξαν δεσμούς μέσα από τη γραφή.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος
Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων.
Στη συνέχεια, η ομάδα θα μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους την εμπειρία της σε μια συζήτηση που θα συντονίσει η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη. Τέλος, με αφορμή τη θεματική του φετινού φεστιβάλ «Συμπόνια στην πράξη», οι καλεσμένοι θα συμμετάσχουν σε ένα μαθησιακό παιχνίδι λέξεων που θα συντονίσει η Ηλιάδα Διαμαντώνη (ομάδα «Γέφυρες») και θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν όλοι μαζί τους δικούς τους ήρωες.
Όλες οι συμμετέχουσες στην ομάδα Δημιουργικής Γραφής, έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία τα Σεμινάρια Προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Κέντρου Ένταξης

Μεταναστών και τα οποία από τον Οκτώβριο του 2022 υλοποιούνται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τη δράση υποστηρίζουν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βάση τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων. 

Λίγα λόγια για την ομάδα εθελοντών «Γέφυρες» 

Η ονομασία αναφέρεται στις γέφυρες ανάμεσα στους τόσους διαφορετικούς ανθρώπους που αποτυπώνονται στον καμβά του αθηναϊκού τοπίου. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στη Δημοτική αγορά της Κυψέλης το 2007 και συνεχίζονται ανελλιπώς ως σήμερα. Από το 2016 η ομάδα συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων. Παραδίδονται μαθήματα ελληνικών, ως δεύτερης γλώσσας, σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες. Συνδυαστικά παραδίδονται μαθήματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού καθώς και σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση. 

Λίγα λόγια για το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR)

Το ACCMR είναι ο πρώτος κόμβος συντονισμού στην Ελλάδα που φέρνει κοντά τον Δήμο Αθηναίων με την κοινωνία πολιτών, διεθνείς οργανισμούς και την κεντρική διοίκηση με στόχο τη διαμόρφωση καινοτόμων εργαλείων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την κοινωνική ένταξη και συνοχή σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τον Απρίλιο του 2020, η λειτουργία του ACCMR υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βάση τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.

Λίγα λόγια για το ΚΕΜ

Το ΚΕΜ λειτουργεί ως τοπικό σημείο αναφοράς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και ενημέρωση για κοινωνικά δικαιώματα) σε μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την κοινωνική τους ένταξη. Επίσης, πραγματοποιούνται δράσεις κοινωνικής ένταξης, όπως η εκμάθηση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας, επαγγελματική συμβουλευτική και μαθήματα πληροφορικής για ενήλικες, καθώς και διαπολιτισμικές δράσεις για παιδιά/εφήβους.