26/6/2022

11.00 – 14.00
Στην Παραλία Παναγίας Φανερωμένης, Φεραίου 60, Νέα Αρτάκη, Χαλκίδα

FATA MORGANA
Fata Morgana by Evangelia Basdekis
Με αφορμή ένα Phenomenon
Συναντήσεις και Ιστορίες στο Δημόσιο Χώρο
Concept – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Evangelia Basdekis

ΙΔΕΑ – PERFORMANCE
Με αφορμή το μετεωρολογικό φαινόμενο – οφθαλμαπάτη που παρακολουθεί κάθε καλοκαίρι η εικαστικός-performer Ευαγγελία Μπασδέκη από το πατρικό της σπίτι στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας – πολύ κοντά στην Χαλκίδα – εμπνέεται και συλλαμβάνει την ιδέα για την δημιουργία της performance με τίτλο «FATA MORGANA”.
Όπως αναφέρει η ίδια «Με το έργο-ιδέα µου “”Fata morgana”” θα ήθελα να θέσω και να ερευνήσω το εξής κριτικό ερώτηµα: µπορεί η πράξη της ονειροπόλησης και της περιπλάνησης να εισάγει το στοιχείο της επιβράδυνσης στον δηµόσιο χώρο, ως αντί-πρόταση στις συνθήκες της πραγµατικότητας, υπονοµεύοντας έτσι την ‘κανονικότητα’ του, δηµιουργώντας ένα ‘τοπίο του έτερου’ και ένα ρήγµα στη δεδοµένη σχέση µε αυτόν;
Πως μεταμορφώνεται η σχέση µας με το δημόσιο χώρο µέσω των στοιχείων της υπέρβασης, της αποπλάνησης, και της επιβράδυνσης τα οποία αναδεικνύει η πράξη της ονειροπόλησης;»
Το Φαινόμενο «Φάτα Μοργκάνα»
Πρόκειται για ένα μετεωρολογικό φαινόμενο – μία οφθαλμαπάτη που παρατηρείται το καλοκαίρι σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές και οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει μεταξύ του ψυχρότερου αέρα κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και του θερμότερου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που έχει ως αποτέλεσμα την διάθλαση του φωτός και παρουσιάζει τα είδωλα όπως βάρκες και πλοία να αιωρούνται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή να παρουσιάζονται αντεστραμμένα.
Ο μύθος της ισχυρής μάγισσας Fata Morgana
Η μυθική και πανίσχυρη μάγισσα Fata Morgana ή Morgana le Fay, ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αρθούρου, ήταν μοναδική στο να δημιουργεί ψευδαισθήσεις σε φίλους και εχθρούς για να πετύχει τους σκοπούς της. Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό μύθο, το θαλάσσιο βασίλειό της βρίσκεται βυθισμένο κάπου κοντά στις ακτές της Σικελίας στο στενό της Μεσσήνης.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Η Νέα Αρτάκη δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1922 με καταγωγή από την Αρτάκη και Κατάτοπο της περιοχής Κυζίκου της Μικράς Ασίας.
Σήμερα πρόσφυγες από άλλες πατρίδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε μια άλλη χώρα καταδεικνύοντας ότι η προσφυγιά είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται.
Όλοι τους ζουν μέσα από τις μνήμες, ονειροπολούν και αναμένουν να γυρίσουν/ξαναδούν το σπίτι τους. Διηγούνται ιστορίες που τους κάνουν να αντέχουν και να διαχειρίζονται ενίοτε θεραπεύουν τις τραυματικές εμπειρίες τους.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Διηγούμαστε ιστορίες, ανταλλάσσουμε εμπειρίες και αναμένουμε να βιώσουμε να φανταστούμε πάνω σε ένα φαινόμενο – μύθο.
Οργάνωση εκδήλωσης: Cosmos of Culture.
Ο Cosmos of Culture είναι πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός με δράσεις που στοχεύουν μεταξύ άλλων στον διαπολιτισμικό διάλογο και στον Διάλογο μεταξύ ανθρώπων αλλά και μεταξύ Πολιτισμών.
Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της Refugee Week Greece 2022.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Πληροφορίες:
Cosmos of Culture
Facebook: @cosmosofculture.org
Instagram: #cosmosofculture
Ανδριάνα Μαρδάκη
mardaki@cosmosofculture.org
6977 570928