Στο πλαίσιο του Refugee Week, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS στην Αθήνα (Μεγίστης 23, 11361), προτείνει μία δράση που απευθύνεται σε γυναίκες πρόσφυγες με στόχο την δημιουργική απασχόλησή τους και την κοινωνικοποίησή τους με άλλες γυναίκες με τις οποίες μοιράζονται κοινά βιώματα και καθημερινότητες. 

Από τον Οκτώβριο του 2020, στο κέντρο μας λειτουργεί εργαστήριο ενδυνάμωσης γυναικών μέσω μαθημάτων ραπτικής. Απώτερος σκοπός του εν λόγω προγράμματος ήταν η ψυχολογική ενδυνάμωση των γυναικών, η κοινωνικοποίηση τους και η εκπαίδευσή τους πάνω σε ένα αντικείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει εφόδιο για μελλοντική εύρεση εργασίας. Το ΚΣΠΟ δύναται να προσφέρει κάθε Δευτέρα, από τις 9 Μαΐου 2022, και για όλες τις επόμενες Δευτέρες μέχρι και την Refugee Week, από τις 9.30 έως τις 12, ένα εργαστήριο ραπτικής που θα οργανωθεί γύρω από το θέμα του healing. 

Οι συμμετέχουσες θα κληθούν να φέρουν μαζί τους στο εργαστήριο 1-2 ρούχα δικά τους ή παιδικά τα οποία χρήζουν ανάγκη επιδιόρθωσης (π.χ. σκίσιμο, τρύπα, ξήλωμα, κ.ά.). Η εκπαιδεύτρια του εργαστηρίου σε συνεργασία με τους διερμηνείς θα εισάγει τις συμμετέχουσες στην τέχνη της ραπτικής και της επιδιόρθωσης ρούχων, διδάσκοντας τεχνικές όπως ράψιμο ή μπάλωμα με το χέρι με απλή κλωστή και βελόνα αλλά και με την βοήθεια των ραπτομηχανών του εργαστηρίου για όσα ρούχα χρειάζονται γάζωμα και στερέωμα. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα διακόσμησης των ρούχων ή/και των προβληματικών τους περιοχών με patch σε διάφορα σχήματα. Έτσι, θεραπεύοντας και ομορφαίνοντας κάποια καθημερινά ρούχα που συντροφεύουν τις γυναίκες στην ζωή τους εδώ, διδάσκοντάς τες με ποιους τρόπους μπορούν να διορθώσουν μόνες τους πολλά ακόμα, προτρέποντας τες να μοιραστούν ιστορίες γύρω από αυτά, ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μια μοναδική ευκαιρία άμεσου και έμμεσου healing για εκείνες. 

(Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 7)

Πληροφορίες:

Νικολίνα Καραθύμιου

Κοινωνική Λειτουργός

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αθήνας

Μεγίστης 23

113 61 Αθήνα

Τηλ.: 210 8650111

Fax: 210 8649946

soscenter@sos-villages.gr

www.sos-villages.gr