ΘΕΜΑΤΙΚΗ 2024

Η θεματική του Refugee Week για το 2024 είναι “Το Σπίτι Μας”. Από τα μέρη όπου συναντιόμαστε για να μοιραστούμε γεύματα μέχρι το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη Γη: όλοι καλούνται να γιορτάσουν τι σημαίνει “Το Σπίτι Μας” για αυτούς.

Το σπίτι μπορεί να είναι ένας τόπος καταφυγίου, ένα συναίσθημα ή μια κατάσταση πνεύματος. Μπορεί να βρεθεί σε μυρωδιές, γεύσεις και ήχους. Από τα ρούχα που φοράμε μέχρι τις λέξεις που μεγαλώσαμε. Είναι στο φαγητό, τη μουσική και τις τέχνες. Είναι στις πολιτιστικές μας αξίες και στο τοπίο μας.

Το σπίτι μπορεί να είναι περισσότερο από ένα μέρος και η εύρεσή του μπορεί να είναι ένα ταξίδι, όπως είναι για τόσους από εμάς που πρέπει να αφήσουμε τις χώρες μας και να ξαναχτίσουμε τις ζωές μας. Μερικές φορές μπορούμε να βρούμε το σπίτι σε ένα άτομο. Άλλες φορές είναι σε μια ολόκληρη κοινότητα. Και συχνά, είναι σε μια πράξη φροντίδας και καλωσορίσματος.

Τι θα συμβεί αν στο Refugee Week επεκτείνουμε τη ζεστασιά και τη φιλοξενία μας πέρα από τα δικά μας σπίτια και καταστήσουμε ολόκληρες γειτονιές πιο φιλόξενες; Απλές πράξεις όπως η συζήτηση, η βόλτα μαζί ή η αποστολή ενός μηνύματος καλωσορίσματος μπορούν να βοηθήσουν όλους να νιώθουν ότι ανήκουν. Μαζί, μπορούμε να εργαστούμε σε αλληλεγγύη για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι γείτονές μας, νέοι και γνωστοί, έχουν ασφαλή και φιλόξενα σπίτια.

Το σπίτι μας είναι επίσης παγκόσμιο. Είμαστε αλληλένδετοι. Μοιραζόμαστε τους πόρους της Γης, το κλίμα και τις προκλήσεις του. Ενώ μιλάμε, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται από τα σπίτια τους λόγω της κρίσης του κλίματος. Ωστόσο, η ανταλλαγή γνώσεων, τόσο νέων όσο και παραδοσιακών, μπορεί να μας βοηθήσει πρακτικά να χτίσουμε ελπίδα για το μέλλον.

Μαζί, στο Refugee Week ας ασκήσουμε την αλληλεγγύη μας και ας κάνουμε το Σπίτι Μας έναν πιο φιλόξενο, ασφαλή και βιώσιμο χώρο για όλους.

“Για μένα, ένα σπίτι είναι εκεί που αισθάνεσαι αγαπημένος, ασφαλής και εκτιμημένος.”- Malala Yousafzai

Το Refugee Week 2024 είναι στις 17-23 Ιουνίου 2024, σας περιμένουμε!

#RefugeeWeek
#SimpleActs