ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE)

Το Refugee Week Greece έχει λάβει την ετικέτα Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE). Η ετικέτα EFFE αποτελεί το ποιοτικό σήμα της Ευρώπης για εξαιρετικά φεστιβάλ τεχνών που επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους στον τομέα των τεχνών, τη συμμετοχή της κοινότητας και το διεθνές άνοιγμα.

Το EFFE είναι μια πρωτοβουλία του European Festivals Association με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αυτά τα φεστιβάλ ενσωματώνονται στην ευρωπαϊκή καλλιτεχνική, πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα, καθώς και:

  1. Παρουσιάζουν ένα συνεκτικό και σχεδιασμένο πρόγραμμα τεχνών·
  2. Υποστηρίζουν τη συνεχή καλλιτεχνική ανάπτυξη (μερικά παραδείγματα αυτού είναι: προσφορά κατοικιών σε καλλιτέχνες, συμβολή σε νέες δημιουργίες και υποστήριξη καλλιτεχνικής έρευνας)·
  3. Παρέχουν ευκαιρίες σε νεοεμφανιζόμενους ή καινοτόμους καλλιτέχνες για δημιουργία ή παρουσίαση στο πρόγραμμά σας·
  4. Βασίζονται στην τοπική κοινότητά τους, προωθώντας τις τοπικές συνδέσεις στο πρόγραμμα και μεταξύ των καλλιτεχνών/παραστάσεων. Το φεστιβάλ συμμετέχει με τοπικούς καλλιτέχνες καθώς και με τοπικό κοινό στα έργα του·
  5. Βοηθούν στην αύξηση της πρόσβασης στον πολιτισμό και στην προσέλκυση ποικίλων κοινών. (Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα, ηλικιακές ομάδες, φύλα και πολιτισμούς)·
  6. Λαμβάνουν μέτρα για τη διατήρηση της βιωσιμότητας. Αυτό μπορεί να αναφέρεται στο περιβάλλον, στην οικονομία, στα μοντέλα επιχειρηματικότητας και στις κοινωνικές επιπτώσεις·
  7. Βοηθούν στον προσδιορισμό, την προώθηση και την ενθάρρυνση διαπολιτισμικών εμπειριών για το κοινό και τους καλλιτέχνες.
  8. Αγκαλιάζουν την ενσωμάτωση ως βασική αρχή και πρακτική·
  9. Επενδύουν στην καινοτομία και την ανάπτυξη ικανοτήτων·
  10. Διαδραματίζουν ρόλο στη σύνδεση με το κοινό, για παράδειγμα μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Global Health, School of Medical studies Endorsement

Η ψυχοκοινωνική ανθεκτικότητα  και η ικανότητα της θετικής προσαρμογής ειδικά σε καταστάσεις  έντασης και αντιξοοτήτων  αποτελεί σημαντική παράμετρο στην διαχείριση της προσφυγικής συνθήκης ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο των πληττόμενων.

Η αξιοποίηση της τέχνης και των επιμέρους μορφών της βρίσκεται ψηλά πλέον στο επιστημονικό διάλογο ως μέσο   ενδυνάμωσης και ανάκαμψης παιδιών προσφύγων συνδράμοντας στην απόκτηση ή περαιτέρω ενίσχυση των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιωνα.

To  Refugee Week , αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που πλαισιώνει και αναδεικνύει όλο των οικοσύστημα  έργων και δράσεων που αξιοποιώντας την τέχνη  δημιουργούν συνθήκες συναντιληψης  και συνδιαμορφωσης ενθαρρύνοντας  την αλληλεπίδραση, την κατανόηση, την αυτοεκφραση συναισθημάτων, την δημιουργία δεσμών και την ισοτιμία των ευκαιριών.

Μανος Πικουλης, Κοσμήτορας Σχολης Επιστημων Υγειας, ΕΚΠΑ, κατοχος εδρας Jean Monnet Humanitarian medicine and Response ( 2020- 2023)


Στόχος του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο αντικείμενο της Ιατρικής Καταστροφών και της Παγκόσμιας Υγείας. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εξειδίκευση σε θέματα Επείγουσας Ιατρικής και Ιατρικής Καταστροφών, Παγκόσμιας Υγείας, Τροπικής Ιατρικής, Επιδημιολογικής Επαγρύπνησης και Επιτήρησης, Υγειονομικής Προστασίας ευπαθών πληθυσμών, ταξιδιωτών και μετακινούμενων πληθυσμών, κοινωνικών και  οικονομικών επιπτώσεων των κρίσεων.


ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών”

Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Μικράς Ασίας 75 ΤΚ 115 27 Αθήνα
Τηλ.: 210 7461451 & 5

Ε-Mail:crisismed@outlook.com

http://crisis.med.uoa.gr

Professor Alison Phipps, UNESCO Chair in Refugee Integration in Languages and the Arts – Scottish Refugee Council Ambassador
&
Lauren Roberts and Jen McArthur UNESCO RILA Secretariat

Η καθηγήτρια Alison Phipps, Κάθηκυρία της UNESCO για την Ένταξη των Προσφύγων στις Γλώσσες και τις Τέχνες, και Πρέσβειρα του Σκωτικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μαζί με τη Lauren Roberts και τη Jen McArthur του Γραφείου της UNESCO RILA, έστειλαν στο Refugee Week Greece ένα μήνυμα υποστήριξης και έγκρισης.

Η υπεύθυνη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης για την Ένταξη των Προσφύγων μέσω των Γλωσσών και των Τεχνών (RILA) αντιδρά σε αυτήν την παγκόσμια κρίση με την έρευνα, την πρωτοπορία και την κοινοποίηση δημιουργικών τρόπων για την προώθηση της ένταξης και την ενδυνάμωση όλων των μελών των νέων κοινοτήτων, όπου ζουν οι πρόσφυγες, να ανθίσουν μαζί.

UNESCO στο Ηνωμένο Βασίλειο και Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

ICAF Endorsement

“Το ICAF (Διεθνές Φεστιβάλ Κοινοτικών Τεχνών) εκφράζει την υποστήριξή του προς το Refugee Week Greece ως ένα φεστιβάλ, ένα κέντρο κοινότητας και μια κίνηση που συμβάλλει σημαντικά στη δύναμη των τεχνών και του πολιτισμού για την ένταξη και τη συνοχή της κοινότητας, ιδίως για κοινότητες που συχνά υποεκπροσωπούνται και αποκλείονται από τις παραδοσιακές κοινωνικές δομές μας.

Το έργο του Refugee Week Greece, ιδιαίτερα τα έργα τους που βασίζονται σε βιβλιοθήκες, παρέχει χώρο για ανταλλαγή, θεραπεία και υποστήριξη, καθώς και μια πλατφόρμα για τις κοινότητες να νιώθουν αναγνωρισμένες και για τη συνεισφορά τους στην κοινωνία. Η δημιουργία τέτοιων χώρων είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική και κοινοτική συνοχή και για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ατομικοποίησης και απομόνωσης στην κοινωνία.

Οι επιπτώσεις του Refugee Week Greece και των παρεχόμενων χώρων θα έχουν μακροχρόνια επίδραση όχι μόνο στις κοινότητες που εμπλέκονται άμεσα, αλλά και σε όλους όσους παρακολουθούν το προγραμματισμό του φεστιβάλ.”

Amy Gowen

ICAF Rotterdam

icafrotterdam.com

Neil Gaiman

Neil Gaiman, UNHCR Goodwill Ambassador interview by Mahdia Hosseini

Upon an invitation by the City of Athens, acclaimed writer and UNHCR Goodwill Ambassador Neil Gaiman, participated in the launch event of the first-ever Refugee Week in Greece through a digital interview. The interview with Neil Gaiman focused on healing, the theme of Refugee Week Greece, and the power of storytelling, and was held by the journalist and women’s rights defender Mahdia Hosseini. The interview was opened by Melina Daskalaki, Special Advisor to the Mayor of Athens for Migrants and Refugees and President of the Reception and Solidarity Center (K.Y.A.D.A.) and was screened during the launch event of Refugee Week Greece at Serafeio, City of Athens, on 21 June 2022, ahead of an open discussion about the meaning of healing.

Refugee Week Greece is a community-led cultural festival celebrating the contribution, creativity and resilience of people who have been forced to flee. Globally, the number of people forcibly displaced has surpassed 100 million for the first time.

The initiative, brought to Greece by Athens Comics Library in collaboration with Counterpoints Arts, is part of a growing global movement advocating for inclusive and resilient communities, where refugees and asylum seekers are able to live in safety and can continue to make valuable contributions to the societies hosting them.

Refugee Week Greece is supported by the City of Athens, the Special Secretary for the Protection of Unaccompanied Minors of the Ministry of Migration and Asylum and UNHCR, the UN Refugee Agency.