ΣΧΕΤΙΚΑ

Εξερευνήστε τον Προσανατολισμό, τις Αξίες & τις Κοινές Αρχές μας

Καλώς ήρθατε στο Refugee Week Greece 2024, ένα ζωντανό πολιτιστικό φεστιβάλ που γιορτάζει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα των ανθρώπων που έχουν βιώσει αναγκαστική μετανάστευση. Ακολουθώντας το παγκόσμιο κίνημα του Refugee Week και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, το φεστιβάλ μας λαμβάνει χώρα από τις 17 έως τις 23 Ιουνίου 2024. Το φεστιβάλ οργανώνεται από το We are Community Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο) και την Comicdom Press (Ελλάδα), σε συνεργασία με το Counterpoints Arts, με την υποστήριξη του προγράμματος Comic Relief Across Borders.

Η διεθνής σύνδεσή μας

Βασισμένη στην πλούσια ιστορία της παγκόσμιας κίνησης του Refugee Week, το Refugee Week Greece 2024 έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος αυτής της διεθνούς γιορτής. Από τις τέχνες και τον πολιτισμό έως τη συμμετοχή της κοινότητας, το φεστιβάλ μας επιδιώκει θέματα ενότητας, κατανόησης και κοινής ανθρωπότητας.

Γιορτάζοντας την αυθεντικότητα και τη δημιουργικότητα

Το Refugee Week Greece 2024 αγκαλιάζει και προωθεί τα αυθεντικά αφηγηματικά, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Μέσα από ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διαφόρων εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και εργαστηρίων, στοχεύουμε στην ενίσχυση της κατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και στην ανάδειξη του θετικού αντικτύπου που έχουν.

Η πρόσκλησή σας για συμμετοχή

Το είναι ένα φεστιβάλ ανοικτό σε όλους. Είτε παρακολουθείτε είτε οργανώνετε μια εκδήλωση, μια δραστηριότητα ή ένα εργαστήριο, η συμμετοχή σας συμβάλλει στο συλλογικό μας μήνυμα αλληλεγγύης, συμπερίληψης και κοινωνικής ισότητας.

Δημιουργώντας συνεργατικές σχέσεις

Το Refugee Week Greece είναι μια συνεργατική προσπάθεια, συγκεντρώνοντας σημαντικούς οργανισμούς, άτομα της κοινότητας, καλλιτέχνες και συμμετέχοντες από όλους τους βαθμούς. Μέσω της αλληλεγγύης και της εργασίας για πιο συμπεριληπτικές κοινωνίες, το Refugee Week Greece αποτελεί παράγοντα θετικής αλλαγής.

Συμμετοχή

Ελάτε να κάνουμε το Refugee Week Greece 2024 μια ζωντανή και αποτελεσματική γιορτή. Ενωθείτε μαζί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολουθήστε εκδηλώσεις και εξερευνήστε το δυναμικό πρόγραμμα που έχουμε επιμεληθεί για φέτος. Ας ενωθούμε στη γιορτή και στην αναγνώριση της δύναμης, της δημιουργικότητας και των αυθεντικών ιστοριών εντός της προσφυγικής μας κοινότητας.

Η ομάδα μας και οι οργανισμοί, οι κοινότητες και τα άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε είναι αφοσιωμένοι στις ακόλουθες αξίες

Γιορτάζοντας τις συμβολές

Η Εβδομάδα Προσφύγων γιορτάζει τις συμβολές των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο, με σκοπό να εξαλήψει αρνητικά στερεότυπα και να δημιουργήσει έναν χώρο όπου οι πρόσφυγες μπορούν να είναι ορατοί και να ακουστούν πέρα ​​από την εμπειρία της απομάκρυνσής τους. Πιστεύουμε ότι όλοι έχουν μια συμβολή να κάνουν και απορρίπτουμε την ιδέα ότι οι άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια θα πρέπει να “αποδείξουν την αξία τους” περισσότερο από άλλους στην κοινωνία.

Επανακατακτώντας τον όρο "Πρόσφυγας"

Χρησιμοποιούμε τη λέξη “πρόσφυγας” λόγω της νομικής και ιστορικής της σημασίας, καθώς και επειδή πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να την ανακτήσουμε από αρνητικές χρήσεις. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο των ετικετών και σεβόμαστε το δικαίωμα των ανθρώπων να αποφασίζουν πώς ορίζουν τον εαυτό τους. Το Refugee Week γιορτάζει τις συμβολές όλων όσων αναζητούν ασφάλεια, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς που έχουν.

Ένας χώρος για πολλές ιστορίες
Το Refugee Week στοχεύει να αποτελέσει μια ενδυναμωτική πλατφόρμα όπου άνθρωποι που έχουν βιώσει την απομάκρυνση μπορούν να εκφραστούν με τους δικούς τους όρους. Αναγνωρίζουμε ότι καμία μοναδική αφήγηση δεν αντιπροσωπεύει την “εμπειρία του πρόσφυγα”, και υποστηρίζουμε ποικίλες αναπαραστάσεις ανθρώπων και εμπειριών μέσω των τεχνών και του πολιτισμού.
Υπάρχει ένα μεγαλύτερο εμείς

Δεν είμαστε ίδιοι. Οι εμπειρίες μας είναι διαφορετικές και δεν έχουμε ίση πρόσβαση σε πόρους και δύναμη. Ωστόσο, είμαστε επίσης συνδεδεμένοι και αλληλεξαρτώμενοι, μέρος ενός “μεγαλύτερου εμάς”. Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια του καθενός από εμάς έχει σημασία για όλους μας και προσπαθούμε να ενωθούμε γύρω από κοινές αξίες δικαιοσύνης, αμοιβαίας υποστήριξης, ευγένειας και σεβασμού για τα κοινά δικαιώματα.

Ανοικτό σε όλους
Το Refugee Week είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα και καλωσορίζει μια ευρεία γκάμα απαντήσεων που ταιριάζουν σε πολλά διαφορετικά πλαίσια. Ως κίνημα, στοχεύουμε στο να καταστήσουμε τις δραστηριότητές μας περιεκτικές και να απομακρύνουμε τα εμπόδια για τη συμμετοχή.
Οι τέχνες & ο πολιτισμός δημιουργούν αλλαγή

Πιστεύουμε ότι οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε διαφορετικά τη μετανάστευση και την απομάκρυνση δημιουργώντας σύνδεση ανάμεσα στις διαφορές, παίρνοντας τις φωνές και τις εμπειρίες των προσφύγων σε νέους χώρους και βοηθώντας μας να φανταστούμε πώς μπορούμε να ζούμε καλύτερα μαζί.

Η ηγεσία έχει σημασία

Πιστεύουμε ότι, όπου είναι δυνατόν, οι πρωτοβουλίες σχετικά με τις εμπειρίες των προσφύγων πρέπει να εμπλέκουν ανθρώπους που έχουν βιώσει την απομάκρυνση στο σχεδιασμό και την ηγεσία τους.

Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν μία μοναδική ομάδα

Αναγνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο δεν αποτελούν μια μοναδική ομάδα και έχουν διαφορετικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών σε φυλή, τάξη, φύλο, σεξουαλικότητα, ηλικία και κατάσταση μετανάστευσης.

Το Δικαίωμα στην ασφάλεια

Πιστεύουμε ότι όλοι αξίζουν ένα σπίτι και έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν ασφάλεια για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.